Doorgaan naar artikel
Onderhoudstips lakleer
06 mei 2024

Van glimmende laarzen en pumps tot stijlvolle loafers. We hebben bij Manfield verschillende lakschoenen in de collectie. Maar hoe kun je deze schoenen gemaakt van lakleer het beste onderhouden, zodat de schoenen langer gedragen kunnen worden?

Van glimmende laarzen en pumps tot stijlvolle loafers. We hebben bij Manfield verschillende lakschoenen in de collectie. Maar hoe kun je deze schoenen gemaakt van lakleer het beste onderhouden, zodat de schoenen langer gedragen kunnen worden?

Ieder paar schoenen heeft aandacht nodig. In deze blog leggen we in het kort uit hoe je zelf jouw lakschoenen kan behandelen en welke onderhoudsproducten je hiervoor nodig hebt. Lakleer is gevoelig materiaal, dus voorkom scheurtjes en behoudt de glans met de onderstaande tips. Het voordeel van lakleren schoenen? Ze hoeven niet geïmpregneerd te worden. De glanzende laklaag zorgt ervoor dat de bovenkant van de schoen volledig waterdicht is. Let wel op dat er via de zool of eventuele stiksels wel vocht door de schoen kan komen.

Schoonmaken

Het schoonmaken van lakschoenen is gemakkelijk. Het schoonmaken van lakschoenen kan namelijk gewoon met een vochtige doek gebeuren. Gebruik hier geen schoenborstel voor, maar een doek of zachte spons! De harde haren van de schoenpoetsborstel kunnen krassen op het lakleer veroorzaken. Gebruik voor het schoonmaken en onderhouden van lakschoenen alleen water of onderhoudsmiddel wat speciaal gemaakt is voor lakleer.

Bewaren van lakschoenen

Houdt ruimte tussen jouw lakschoenen en andere schoenen in jouw kast. De glanzende toplaag van lakleer kan kleurstoffen in zich op zuigen. Een lichtgekleurde lakschoen, die in de garderobe tegen een leren schoen staat, zal op de raakpunten de kleur van de andere schoen opzuigen. Dit veroorzaakt vlekken, dus houdt lakschoenen apart van spullen die kleur kunnen afgeven! We raden dan ook aan om je lakschoenen in een witte zak of in een microvezeldoek te bewaren.

Lakmousse

Onderhoudt je lakschoenen met een lakmousse. Met een lakmousse bescherm, verzorg en reinig je de schoenen. Breng de lakmousse aan over de lakleren schoenen, wrijf de mousse uit en laat het vervolgens opdrogen. Dit zorgt ervoor dat jouw lakschoenen soepel blijven en ze er opnieuw glimmend uit zien. Gebruik tijdens het onderhouden een schoenspanner, voor een optimaal resultaat. Door het gebruik van een schoenspanner blijven je schoenen in model.

Temperatuur

Lakschoenen zijn gevoeliger qua materiaal. Plotselinge temperatuurverschillen zijn dan ook niet goed voor deze schoenen. Laat lakschoenen nooit na het onderhouden, opdrogen voor een verwarming! Dit kan namelijk voor scheurtjes in het lakleer zorgen, en dit willen we juist voorkomen. Verzorg ze iedere twee weken en laat ze glimmend blijven.

Bekijk schoenverzorging
Item 1 of 5