Doorgaan naar artikel
Zo loop je jouw schoenen in zonder blaren
08 maart 2024

Iedereen heeft wel een nieuw paar schoenen gehad waar je helemaal weg van bent. Helaas lopen de schoenen na één keer dragen toch niet zo comfortabel als gehoopt en heb je net wat meer geduld nodig, als bij andere schoenen. Om blaren en pijnlijke voeten te voorkomen hebben wij een aantal handige tips voor jou.

Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

Bescherming en verzorging van je nieuwe paar schoenen

Allereerst raden we je aan om je schoenen goed te verzorgen en beschermen voordat je ze aantrekt. Bescherm je suède schoenen met de suède/nubuck spray in transparant. Heb je een nieuw paar leren schoenen? Bescherm deze dan met de Collonil Carbon Pro. Pas hierbij de 30-30-30 regel toe. Spuit je schoenen in op 30 centimeter afstand, laat ze 30 minuten staan en herhaal dit iedere 30 dagen. Op deze manier bescherm en verzorg je jouw schoenen het beste.

Tip 1: Geduld hebben

De reden waarom sommige nieuwe schoenen niet meteen comfortabel zitten, heeft alles te maken met het materiaal waarvan de schoen is gemaakt. De meeste schoenen zijn gemaakt van leer of suède van hoogwaardig kwaliteit. Leer en suède zijn stevige materialen en heeft dus tijd nodig om soepeler te worden. Leer wordt naarmate je schoenen meer draagt soepeler. Leren schoenen gaan zich naar je voeten vormen, maar hiervoor moet je de schoenen wel regelmatig dragen. Dus even door de pijn heen bijten ;)

Tip 2: De schoenen in huis inlopen

Ongetwijfeld zal je jouw nieuwe schoenen gelijk aantrekken onder een leuke outfit naar bijvoorbeeld een feestje. Een tip van ons: loop je schoenen op een rustig tempo eerst thuis in voordat je hier een hele dag mee op pad gaat. Hierdoor wennen de schoenen zich aan de vorm van jouw voeten en kan je ze daarna gemakkelijker aan. Wist je dat je voeten in de avond dikker zijn dan in de ochtend? Dus een goed moment om jouw nieuwe schoenen in te lopen en zo vormen de schoenen zich meer naar de contouren van je voeten. Vergeet vooral niet het inlopen op te bouwen en ze telkens iets langer te dragen totdat je ermee op pad kan. Onze laatste tip: koop voor speciale gelegenheden je schoenen ruim van te voren, zo heb je lang genoeg de tijd om ze thuis in te lopen.

Tip 3: Fietsen

Geen tijd om je nieuwe schoenen in te lopen? Geen probleem! Een andere tip is: pak de fiets. Helemaal voor laarzen is ‘infietsen’ een goede tip. Door je nieuwe paar laarzen te dragen tijdens een rondje fietsen, wordt het materiaal soepeler. Zo vormen jouw nieuwe paar laarzen ook naar je voeten. Wanneer je op de fiets stapt, wordt de schacht van je nieuwe paar laarzen ook soepeler.

Tip 4: Dikke sokken

Een handige manier om nieuwe schoenen in te lopen is door dikke sokken te dragen. De dikke sokken maken het materiaal, zoals leer of suède, wat soepeler en de schoen wat wijder. Dikke sokken dragen kan ook helpen bij het voorkomen van blaren of wrijvingen. We raden je aan om het nieuwe paar schoenen eerst thuis in de avond in te lopen met dikke sokken aan. Wanneer je schoenen meer zijn ingelopen, kun je weer dunne sokken dragen.

 

Tip 5: Föhnen

Nog een handige handige truc om je schoenen naar je voeten te vormen, is door deze te fohnen. Ja dat hoor je goed: je schoenen föhnen! Trek je nieuwe paar laarzen aan en zet de warme föhn op de knelpunten. De hitte zorgt dat de schoenen uitzet. Houdt de schoenen na het föhnen nog zeker 10 minuten aan, de schoenen moeten namelijk nog wel afkoelen. Maar op dat moment vormt het materiaal van de schoenen zich ook naar jouw voeten. Let bij het föhnen van de schoenen wel op dat je de föhn niet te dichtbij houdt. Houdt zeker 15 centimeter afstand van de schoen en let vooral op de zool van de schoen of deze de hitte aan kan. Deze truc kan alleen worden toegepast bij leren of synthetische schoenen.

Tip 6: Schoenspanner

Een schoenspanner is een handig hulpmiddel om je nieuwe schoenen op te rekken, maar ook om je schoenen mooi te houden. De schoenspanner zorgt door het oprekken van de schoen, dat de schoen minder strak om de voeten zit. Maar een schoenspanner helpt niet alleen bij het verminderen van de strakheid van schoenen, maar het zorgt er ook voor dat leren schoenen hun vormen behouden en er minder snel scheurtjes in het leer ontstaan. Wanneer je de schoenen draagt, wordt het leer warm en soepel. Door vervolgens de schoenspanners in de laarzen te doen blijft het leer op dezelfde spanning en behoud je de pasvorm die je net in de schoenen hebt gemaakt. Deze schoenspanners zijn er in verschillende soorten en maten dus zoek er een die bij jouw schoenen passen.

 

Tip 7: Schoenmaker

Een tip die altijd werkt: breng dan jouw nieuwe paar schoenen naar de schoenmaker. De schoenmaker kan je helpen door de schoenen op te rekken. Zij weten precies hoe ze jouw schoenen moeten oprekken en kunnen de knelpunten verhelpen. Een voordeel hiervan is dat je jouw schoenen (meestal) binnen één dag terug hebt. Ideaal voor als je snel je nieuwe schoenen aan wilt doen.

 

Tip 8: Blarenpleisters

Onze laatste tip: koop blarenpleisters. Helaas kan je nooit voorkomen dat je geen blaren krijgt dus het hebben van blarenpleisters is altijd goed. Zo ben je goed voorbereid en kan je de pijn toch een beetje tegengaan. Better safe then sorry.