Zoek uw winkel

Black tie dresscode

De dresscode Black Tie zie je vaak terug op prijsuitreikingen, feestjes en bruiloften. Bij een Black Tie evenement wordt er van de heren verwacht dat zij in smoking komen. Zie onderstaand alle kledingvoorschriften voor een Black Tie evenement voor heren.

Het jasje

Eén van de belangrijkste onderdelen van een Black Tie smoking is het jasje. Dit is namelijk niet zomaar een zwarte colbert. Het jasje van de smoking moet single-breasted zijn. Dit betekent dat het jasje maar één rij knopen heeft. Het liefst ook stoffen knopen. Daarnaast heeft het jasje een dunne, satijnen kraag. Er moet niet te veel overlap zijn aan de voorzijde en de jas dient van zwart wol te zijn. 

De pantalon

Het is van groot belang dat de pantalon van hetzelfde materiaal is als het jasje, zodat hier geen verschil in te zien is. De pantalon heeft een hoge taille en een dunne, satijnen bies op de zij-naad van de broek. 

Het gilet of cumberband

Onder het colbertje draag je een zwarte gilet of zijden cumberband. Belangrijk is dat je nooit beide draagt. Wanneer je kiest voor een gilet is het van belang dat deze laag is uitgesneden. Een cumberbant is een soort brede, satijnen riem die je over de broek draagt. 

Het overhemd

Onder het colbertje en het gilet of cumberband draag je een spierwit overhemd. Het is van belang dat het overhemd een blinde knoopsluiting heeft. Dit betekent dat je de knopen van het overhemd niet ziet. Het overhemd is van katoen en heeft een hoge kraag.

De vlinderdas

Waar je in alle onderdelen van de smoking eigenlijk aan hele strikte regels moet voldoen, mag je met je strikje aardig wat creativiteit in kwijt. Het is alleen wel belangrijk dat het strikje goed past bij de satijnen kraag van het jasje. Wanneer een cumberband draagt, moet deze ook altijd in dezelfde kleur zijn als het vlinderstrikje. Ga je naar een iets mindere formele gelegenheid? Dan mag je en vlinderstrik in een andere kleur aan. Let dan wel op dat deze kleur overeenkomt met de kleur van je pochet. Dit is een satijnen doekje in je borstzakje.

De schoenen

Wanneer je aan kleding helemaal voldoet aan de kledingvoorschriften van een Black Tie, zijn de schoenen aan de beurt. Het is van groot belang dat deze ook aan de voorschriften voldoen. Voor een Black Tie evenement kies je dan ook altijd voor zwarte lakschoenen. In je schoenen draag je zwarte sokken.

White tie dresscode

White Tie is een van de meest formele dresscode die er bestaat. De dresscode White Tie zie je vaak bij officiële gelegenheden, zoals een gala of diner. 

Het jasje

Misschien verwacht je dat het jasje bij een White Tie en Black Tie evenement vrij veel overeenkomen, dit is alleen niet zo. Bij een White Tie dresscode draag je een zwart jasje met een zijden kraag. De achterzijde van het jasje is iets langer dan de voorzijde. 

De pantalon

De pantalon is in dezelfde stof als het jasje gemaakt en heeft een dubbele bies langs de naden van de zijkant. 

Het gilet

Het gilet onder het jasje is wit van kleur en is laag uitgesneden. Daarnaast moet het gilet iets langer zijn dan het jasje, zodat deze een paar centimeter langer is dan de voorpand van het jasje. 

Het overhemd

Het overhemd moet spierwit zijn met een opstaande boord. Dit betekent dat alleen de punten van de opstaande boord naar beneden zijn geklapt, zodat de vlinderdas die er omheen gaat compleet zichtbaar is. 

De vlinderdas en pochet

Tijdens een White Tie evenement draag je, zoals je waarschijnlijk al wel verwacht, een witte vlinderdas. Belangrijk hierbij is dat je kiest voor een vlinderdas die je zelf moet strikken, aangezien je een overhemd draagt met een opstaande boord. In je borstzakje draag je daarnaast een wit pochet, in hetzelfde materiaal als je vlinderdas.

De schoenen

Net als bij de Black Tie dresscode zijn de schoenen van groot belang bij een White Tie dresscode. Draag altijd gladde, zwarte lakschoenen.

3820 beoordelingen
9.1